stam

Maggie's Center Groningen

Iedereen krijgt te maken met kanker

Een op de twee mensen krijgt in zijn of haar leven kanker (IKNL 2023), dat is veel. Zo ook de Schotse schrijfster en tuinarchitect Maggie Keswick Jencks. Zij krijgt in 1993 te horen dat ze (opnieuw) borstkanker heeft, met een korte levensverwachting.

Dankzij een experimentele chemotherapiebehandeling leeft ze nog achttien maanden. Gedurende deze periode ontstaat bij haar het idee om een kankercentrum op te richten met een nieuwe benadering van oncologische zorg.

Goed geïnformeerd zijn over de medische behandeling, stress-reducerende strategieën, psychologische steun én de mogelijkheid om andere mensen die in hetzelfde schuitje zitten te ontmoeten in een relaxte huiselijke sfeer, zijn volgens Maggie cruciaal voor het welbevinden van een kankerpatiënt.

Samen met haar man, haar medisch team en haar oncologisch verpleegkundige Laura Lee (nu ceo Maggie’s in het Verenigd Koninkrijk) werkt ze haar ideeën uit.

Maggie overlijdt in juli 1995. In november 1996 opent het eerste Maggie’s Center in Edinburgh zijn deuren en daarmee worden Maggie’s plannen realiteit. Sindsdien is het Maggie Keswick Jencks Cancer Caring Trust uitgegroeid tot een inspirerende organisatie met maar liefst 27 Maggie’s Centers in het Verenigd Koninkrijk en locaties in Hongkong, Tokio en Barcelona. In navolging daarop opent binnenkort het eerste Maggie’s Center van Nederland zijn deuren in Groningen, nabij het UMCG.

De vijf programmalijnen van Maggie’s

Ook het Maggie’s Center in Groningen biedt een helende en huiselijke plek waar mensen die met kanker te maken hebben (gehad) samen met hun partners, familieleden en vrienden kosteloos terecht kunnen voor een integraal aanbod van psychosociale hulp en begeleiding, als aanvulling op de medische zorg die het ziekenhuis kan bieden.

Dat doet het verdeeld over vijf programmalijnen: emotionele ondersteuning, fysieke ondersteuning, sociale ondersteuning, praktische ondersteuning en ondersteuning van naasten en betrokkenen. In de praktische ondersteuning gaat het onder meer over financiën (werk, testament, verzekeringen) en re-integratie op de werkvloer.

Stam adviseert bij de praktische ondersteuning

Begin dit jaar werd Stam door het team van Maggie’s Groningen uitgenodigd voor een nadere kennismaking, met als onderliggende vraag en uitdaging om een adviserende rol te vervullen bij werkgerelateerde onderwerpen. Na een korte verkenning was de keus snel gemaakt; het gedachtengoed van Maggie, maar vooral ook de passie en betrokkenheid van het Groninger team passen goed bij ons.

“We matchen op luisteren, informeren, verbinden, eigen regie, herstel van zelfvertrouwen en het leven weer op te pakken.”

We delen daarom graag onze kennis, vraaggestuurde aanpak en ervaringen in adviserende zin, om kanker en werk in goede banen te leiden. Net als alle andere members doen we dat ‘om niet’.

Verlichting en verzachting

Op 1 februari 2024 mochten we al vast een kijkje nemen in het Maggie’s Center in aanbouw, en het moet gezegd: we lieten het gure weer snel achter ons toen we over de drempel van dit prachtige gebouw stapten. De locatie is goed gekozen en het ontwerp en de materiaalkeuzes omarmen je. Ondanks dat de meubels en de vloerkleden nog ontbraken, voelden we nu al de verlichting en verzachting die dit huis gaat bieden; een ‘healing environment’!

Bernard Posthumus
Directeur Stam

Met gepaste trots tekende ik samen met Anneke Tjassing (centrumdirecteur Maggie’s Center Groningen) het samenwerkingsconvenant (Foto: Koos Stel)

< februari 2024 >

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stam

Nieuwsbrief Stam

In onze nieuwsbrief delen we mooie verhalen uit de praktijk en schrijven we over onze dienstverlening en de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.