stam

RVO Assen en Stam

Ambassadeur Participatiewet Luuk van Dijk

Luuk van Dijk is teammanager van het team Waterkwaliteit 1 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Assen. RVO voert (subsidie)regelingen uit voor onder meer het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit om de natuur en dieren te beschermen en duurzame landbouw te stimuleren.

Sinds 2017 werken er bij RVO diverse mensen met een arbeidsbeperking die begeleid worden door Stam.

Destijds had Luuk zichzelf intern aangemeld als ambassadeur voor de Participatiewet. “Ik had geen idee wat dat inhield, maar er was zwaar bezuinigd op de organisaties die mensen met een arbeidsbeperking aan het werk moesten helpen. Persoonlijk vind ik dat het Rijk hier een taak heeft. Van huis uit heb ik meegekregen dat niet iedereen met dezelfde kansen wordt geboren én dat je in je leven best iets voor een ander kunt doen.”

Meer dan twintig personen uit doelgroepregister

Luuk gaf zijn functie als ambassadeur eerst vorm door contact te leggen met collega-managers om ze te enthousiasmeren. “Iedereen was enthousiast en toonde begrip. Maar dan hoor je: ‘Wij hebben zo moeilijk werk, dat lukt echt niet’, of: ‘Ik heb nu echt geen tijd en ruimte om iemand te begeleiden’. Mijn eigen afdeling was groeiende en toen ben ik zelf maar begonnen. Ik heb ze gewoon naar binnen gevlogen.”

Zijn grote probleem was daarbij het vinden van geschikte kandidaten die onder het doelgroepregister vielen. “RVO is een landelijke organisatie en oprecht bezig met de Participatiewet, maar P&O zorgt voor cv’s vooral uit het westen des lands. Ik zit in Assen en heb daar dus niks aan. Daarom heb ik mijn eigen netwerk proberen te bouwen. Ik heb eerst contact gezocht met het UWV, daar kwam mondjesmaat een cv vandaan. Via Stam kreeg ik later een aantal mensen met autisme aangemeld. Uiteindelijk heb ik al zo’n twintig mensen hier binnen zien komen.” Een aantal daarvan groeide langzaam door naar een volwaardige rol, vooral als beoordelaar.

Overtuigen met succesverhalen

Met die succesverhalen kon Luuk collega-managers overtuigen: “Als het goed werkt, breidt de olievlek zich langzaam uit. Vorig jaar heb ik daarom voorgesteld dat mijn afdeling een soort voorportaal wordt. Wij doen de selectie van mensen met een beperking en bij gebleken geschiktheid leiden we ze door naar andere afdelingen. De medewerkers worden bovenformatief aangenomen, dus eigenlijk zonder vacature en als een plus op de capaciteit. Wel kosten ze extra tijd aan inwerken en begeleiden. Daar heb ik nu extra uren voor gekregen. Vorig jaar waren we de enige afdeling binnen RVO die aan het quotum voldeed, omdat wij het willen en het goed geregeld hebben. Binnen RVO als organisatie zou het wat mij betreft op dit gebied wat minder vrijblijvend kunnen.”

“Wij voldoen aan het quotum, omdat wij het willen en het goed geregeld hebben.”

Volgens Luuk helpt het daarbij niet aan ‘diplomafetisjisme’ te doen: “Ik sta daar anders in: je moet het tóch proberen als iemand afwijkend is. Dat is diversiteit. Mensen uit de doelgroep ASS hebben niet allemaal een diploma en die mis je anders.”

Maatwerk door jobcoaching

Coaching ziet hij daarbij als belangrijk: “Ik zie dat als maatwerk waarvoor wij niet die kennis in huis hebben. De jobcoach heeft soms al een paar jaar contact met de werknemer, die kent iemands mogelijkheden. Een interne jobcoach kan dat onderschatten. De trajecten waar Stam bij betrokken is gaan prima. Ik zie dat er mooie stappen gemaakt worden, één participant is zelfs met een hbo-opleiding begonnen. Het contact van de jobcoach met de mentor en participant is een prima drie-eenheid. We kunnen niet zonder de rol van Stam, dan wordt het voor ons een brug te ver. Vooral ASS-ers hebben er baat bij, omdat er anders gecommuniceerd wordt.”

< mei 2022 >