stam

Sandra

Vrijwilliger in Het Greidenhuis

Jobcoach Laura van Stam gaat in gesprek met Sandra. Sandra volgt een modulair traject vanuit het UWV en wordt sinds vorig jaar begeleid door Laura. Een modulair traject heeft als doelstelling om de maatschappelijke deelname te bevorderen. Samen bespreken ze wat er in het afgelopen jaar is gebeurd.

Hoe ben je in contact gekomen met Stam?
Al ruim dertig jaar lukt het mij niet om te werken door mijn fobie. Ik heb agorafobie, wat betekent dat ik bepaalde plekken en situaties vermijd omdat ik daar angst voor heb. Doordat ik hiervoor therapie heb gevolgd, ging het beter met mij en wilde ik graag weer onder de mensen komen. Momenteel heb ik een Wao-uitkering. Ik heb daarom vorig jaar contact opgenomen met het UWV, omdat ik graag ondersteuning wilde ontvangen om weer stappen richting werk te gaan zetten. Het UWV heeft mij toen bij Stam aangemeld en ben ik gestart met een modulair traject met Laura.

Waarom heb jij een jobcoach nodig?
Ik had eigenlijk geen idee hoe het nu allemaal werkt, het maken van een cv en het solliciteren op de huidige arbeidsmarkt. En toch ook een stok achter de deur om die stappen wél te durven zetten.

“Een stok achter de deur om die stappen wél te durven zetten.”

Welke stappen heb je tot nu toe gezet?
Ik heb vrijwilligerswerk bij Het Greidenhuis gevonden. Allereerst heb ik samen met mijn jobcoach in kaart gebracht wat er allemaal in mijn omgeving mogelijk was, ook met mijn fobie. Ook hebben we naar mijn interesses gekeken. Ik wilde graag iets met andere mensen doen, maar ook het kappersvak leek mij erg leuk.

Tijdens een wandeling met mijn hond kwam ik een bewoonster van Het Greidenhuis tegen en maakte ik een praatje met haar. In Het Greidenhuis wonen mensen met dementie. Mijn moeder had ook dementie en door het gesprek met de bewoonster werd mijn interesse gewekt. Ik heb dat toen aangegeven bij mijn jobcoach. Zij heeft het eerste contact gelegd met Het Greidenhuis en samen met haar ben ik op gesprek geweest om de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk te bespreken.

Je bent nu vrijwilliger bij Het Greidenhuis. Wat is Het Greidenhuis?
Een woonzorglocatie van Dagelijks Leven in Heerenveen voor mensen met dementie. De bewoners hebben allemaal een eigen studio die ingericht is met vertrouwde meubels en spullen van thuis. Daarbij hebben we een huiskamer ingericht. Hier eten de bewoners gezamenlijk, of drinken ze een kop koffie en doen we gezellig samen een spelletje. Er is ook een leuke tuin met mooie bloemen en een moestuin. De bewoners helpen hier zelf ook mee. Er worden allemaal activiteiten georganiseerd voor de bewoners waarbij ik dus ondersteun.


Wat voor werkzaamheden doe je daar vooral?
Ik ben vrijwilliger op de huiskamer en verzorg de koffie en thee. Ik maak praatjes met de bewoners en soms maken we met een groepje een wandeling. Ook worden er wel eens spelletjes gedaan zoals sjoelen of het maken van een puzzel. Iedere woensdag is er een beautyochtend. Hier komt mijn passie voor het kappersvak weer naar voren.

Wat vind je er leuk aan? En zijn er ook minder leuke kanten aan het werk?
Er is niets wat ik niet leuk vind, ik vind alles leuk. Het werken bij Het Greidenhuis geeft mij weer een doel. Het heeft mij heel erg geholpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Ik haal er veel voldoening uit.

Waarom is vrijwilligerswerk belangrijk voor jou?
Het gevoel dat ik wat voor de bewoners kan betekenen vind ik heel erg fijn. Voor mijn fobie is het ook een mooie ontwikkeling geweest. Ik ben blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan, want ik heb een doel en ben meer onder de mensen. Ik voel mij meer betrokken bij de maatschappij.

“Voor nu is een mooie eerste stap het vrijwilligerswerk uitbreiden.”

Wat zou je graag nog willen bereiken?
Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ik binnen Het Greidenhuis een betaalde baan zou kunnen krijgen. Voor nu is een mooie eerste stap het vrijwilligerswerk uitbreiden.

Hoe kan jouw jobcoach jou hierin verder helpen?
Het is voor mij belangrijk dat er iemand is waarmee ik kan overleggen. Mijn jobcoach kan ervoor zorgen dat we de juiste stappen zetten en dat ik niet overhaast beslissingen neem. Ook kan ik met mijn jobcoach situaties bespreken die ik lastig vind op het werk en hoe ik daar het beste mee om kan gaan. Mijn jobcoach maakt ook samen met mij een plan om mijn belastbaarheid uit te breiden, zodat ik meer uren kan gaan werken.

Wat zou je anderen willen meegeven?
Ik vind het belangrijk voor anderen, die bijvoorbeeld ook een angst hebben, dat ze niet moeten opgeven. Angst kan je zo beperken. Door in je eigen cirkel te blijven te zitten en niet uit je comfortzone te gaan, blijf je vaak in het negatieve hangen. Ook samen met de angst kun je stappen zetten.

<juni 2024>

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stam

Nieuwsbrief Stam

In onze nieuwsbrief delen we mooie verhalen uit de praktijk en schrijven we over onze dienstverlening en de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.