stam

Carrièreswitch Syta

Zij-instromers op de functie van jobcoach

Trouwe lezers van onze nieuwsbrief en website zijn van ons gewend dat we maandelijks mooie en leerzame ervaringen delen rond de trajecten die we uitvoeren, maar deze maand echter niet. De krappe arbeidsmarkt brengt ook ons op andere paden, met verrassende uitkomsten die het delen waard zijn. Daarom deze keer een blik in de eigen keuken.

Elan Jobcoachopleiding

Syta en Gerlinde behaalden deze maand met vlag en wimpel het diploma voor de Elan Jobcoachopleiding. Jobcoach Harold, actief voor Stam in het Groningse, ging hen niet veel eerder voor. Voor hen alle drie kun je spreken van een heuse carrièreswitch. Een overgang naar een heel nieuw vakgebied; het weer volgen van een opleiding, het aanleren van nieuwe vaardigheden en het ontwikkelen van de juiste beroepshouding…

Vanwaar de keuze voor het verlaten van hun loopbaanpad en het inslaan van een nieuwe richting? Welke redenen lagen hieraan ten grondslag? En hoe kijken ze terug op hun eerste periode als jobcoach? Hoe is het om als zij-instromer jobcoach te worden?

Deze maand het verhaal van onze jobcoach Syta.

Regie bij deelnemer

Syta: “De reden voor mij om als jobcoach te gaan werken is, dat ik graag mensen wil helpen die zelf moeite hebben met het vinden van een baan. Het mezelf eigen maken van de methodiek van Stam (gebaseerd op Supported Employment) tijdens mijn inwerkperiode was van groot belang. Hoe zorg je dat je de regie bij de deelnemer houdt en niet met alle goede bedoelingen zelf te veel acties overneemt? Of dat je met te grote stappen richting het einddoel wilt, in plaats van het gewenste perspectief te vertalen in haalbare stappen.

Na een jaar werkervaring bij Stam en de Elan Jobcoachopleiding heb ik geleerd om meer de regie bij de deelnemer neer te leggen, de rust te bewaren, te analyseren en naast de deelnemer te gaan staan in een ondersteunende rol. Het is mooi om te zien hoe we dan, met een toegenomen zelfvertrouwen bij de deelnemer, tot een beter resultaat komen.

“Het voelt alsof ik een eigen onderneming heb, maar wel met het grote voordeel dat ik voor alle kennis en ondersteuning kan terugvallen op mijn werkgever en collega’s.”

Vrijheid én collega’s

Elke werkdag is weer een nieuwe uitdaging. Dit geeft mij enorm veel energie. De vrijheid die Stam mij geeft in de uitoefening van mijn afwisselende baan vind ik erg fijn en maakt me verantwoordelijk. Het voelt alsof ik een eigen onderneming heb, maar wel met het grote voordeel dat ik voor alle kennis en ondersteuning kan terugvallen op mijn werkgever en collega’s. We zijn met verschillende jobcoaches en je leert enorm veel van elkaar. Ook door middel van intervisie en interne workshops ben ik gegroeid in mijn functie en wil ik mij blijven ontwikkelen. Ik ben enorm blij met deze carrièreswitch en de kansen die Stam mij biedt.”

Ook voor onze jobcoaches geldt: werk in goede banen!


Syta en Gerlinde bij de diplomering

Drieluik

Lees ook het tweede en derde deel uit het drieluik Carrièreswitch/Zij-instromers op de functie van jobcoach over de carrièreswitch van Gerlinde en de carrièreswitch van Harold.

< november 2023 >

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stam

Nieuwsbrief Stam

In onze nieuwsbrief delen we mooie verhalen uit de praktijk en schrijven we over onze dienstverlening en de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.