stam

AutismeCentraalMethodiek

Traject vanuit Wmo voor Jeroen

In februari 2023 wordt Jeroen aangemeld bij Stam door het sociaal team van de gemeente Borger-Odoorn. Hij is bekend met autisme en woont thuis bij zijn moeder. Jeroen loopt vast in zijn dagelijks functioneren, heeft geen dagbesteding en een klein netwerk. Samen met zijn moeder komt hij de dag door. Hij ziet zelf in dat hij moet werken aan het vergroten van zijn zelfredzaamheid.

Stam heeft met de gemeente Borger-Odoorn een overeenkomst vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De mensen van Stam begeleiden deelnemers vanuit een ‘frozen’ situatie richting een passende dagbesteding. Vanwege haar expertise op het coachen van mensen met autisme, is Anouk Kuipers-Buzeman van Stam de aangewezen persoon om Jeroen te begeleiden. Na een kennismaking tussen Anouk, Jeroen én zijn moeder, gaan Anouk en Jeroen aan de slag.

Anouk en Jeroen (met de door hem ontworpen flyers)

AutismeCentraalMethodiek

Autismecoaches van Stam begeleiden mensen met ASS (autismespectrumstoornis) in en naar werk volgens de AutismeCentraalMethodiek. Daarin staan zes kernbegrippen (ABCDEF) centraal: Autistisch denken, Basisrust, Concrete communicatie, Dubbelspoor, Eigenheid en Functionaliteit.

Basisrust
Anouk is gestart met de B van Basisrust. Door de inzet van de ‘Batterij-opdracht’ krijgt Jeroen inzicht in wat hem energie kost en wat hem energie geeft. Hierdoor weet hij beter hoe zijn belastbaarheid is en hoe hij die gedurende de week kan verdelen om Basisrust te ervaren.

Autistisch denken
Door gesprekken en het uitvoeren van verschillende visuele coachingopdrachten zoals ‘Maak visueel hoe jij je autistisch denken op dit moment ervaart en hoe je het graag wilt ervaren’ is bij Jeroen thuis, in bijzijn van zijn moeder, onderzocht wat het Autistisch denken inhoudt bij Jeroen. Door hier inzicht in te krijgen is het gemakkelijker om aansluiting te vinden bij wat Jeroen wil en kan.

Dubbelspoor
Met de D van Dubbelspoor wordt zijn (werk)omgeving meegenomen en beoordeeld op autismevriendelijklheid, gericht op het vergroten van zelfstandigheid en zelfredzaamheid op basis van Support Empowerment volgens de EIM-methodiek.

Eigenheid
Anouk komt wekelijks bij Jeroen, weet hoe hij communiceert en wat hij hierin prettig vindt. Ze heeft hem leren kennen als persoon (Eigenheid) en kan hierop aansluiten. Door opdrachten aan Jeroen te geven en zijn moeder hierbij te betrekken, zijn er mooie stappen gemaakt. Jeroen heeft een stageplek gevonden en Anouk begeleidt hem op het werk.

Jeroen: “Doordat Anouk mij nieuwe vaardigheden heeft aangeleerd, weet ik nu hoe ik meer kan denken in mogelijkheden.” 

Stage bij Creagency en meer zelfvertrouwen
Door het traject bij Stam heeft Jeroen inmiddels een nieuw dag- en weekritme. Hierin speelt zijn stage in de functie van medewerker mediavormgeving en audiovisueel bij Creagency een belangrijke rol. Zijn meest recente opdracht is een promotieflyer vormgeven voor zijn autismegroep die meer leden zoekt. “Hier ben ik het meeste trots op!”, aldus Jeroen.

Jeroen: “Doordat Anouk mij nieuwe vaardigheden heeft aangeleerd, weet ik nu hoe ik meer kan denken in mogelijkheden.” Hij heeft meer zelfvertrouwen gekregen en zo nieuwe stappen kunnen zetten. De komende periode werkt Jeroen verder aan het uitbouwen van zijn zelfredzaamheid, zelfstandigheid en het uitbreiden van zijn sociaal netwerk.

<maart 2024>

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stam

Nieuwsbrief Stam

In onze nieuwsbrief delen we mooie verhalen uit de praktijk en schrijven we over onze dienstverlening en de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.