stam

Niek Boersma - Taxicentrale Waaksma

Een goed verhaal

Anders dan we als redactie gewend zijn, meldt Niek Boersma zichzelf met de mededeling dat hij het verloop van zijn carrière graag met ons wil delen als voorbeeld voor anderen en als dank aan hen die daaraan bijdroegen. Of we langs kunnen komen? Natuurlijk, voor een goed verhaal stappen we graag in de auto. Plaats van bestemming: Taxicentrale Waaksma in Kootstertille.

Niek maakt een personenbus schoon als we arriveren. We worden verwacht, zo merk je aan alles. De ontvangst is erg hartelijk. We krijgen een rondleiding voordat we aan de keukentafel gaan zitten voor verse koffie, een gevulde koek en Niek zijn verhaal. Het verhaal over kansen, verantwoordelijkheid en betrokkenheid.

Kansen, verantwoordelijkheid en betrokkenheid

Niek is achttien jaar en zit in de derde klas van het voorgezet speciaal onderwijs als hij stage mag lopen. Na een positieve kennismaking met ondersteunende werkzaamheden bij twee wijkcentra in Drachten, assisteert hij vrijwillig aan het buffet tijdens de hobbybeurs van zijn ouders in het plaatselijk dorpshuis. De beheerder is enthousiast en ziet mogelijkheden voor een stage: ondersteunen in brede zin bij bruiloften, begrafenissen en andere evenementen. De zaal klaarzetten, opruimen, en schoonmaken; Niek heeft het naar zijn zin!

Na de afronding van zijn VSO-opleiding krijgt Niek op basis van de Wet sociale werkvoorziening een indicatie voor ‘begeleid werken’. Dat opent de mogelijkheid om met hulp van een jobcoach een baan te zoeken buiten de beschutte omgeving van de sociale werkplaats. Stam nam dat voor haar rekening.

De inzet was een fulltimebaan. Het dorpshuis in Kootstertille was goed voor gemiddeld drie dagen per week, dus er moest nog wat bij. Dan blijkt de kracht van een kleine gemeenschap. Rienk Waaksma van de gelijknamige taxicentrale ziet wel mogelijkheden. Niek krijgt een gecombineerde baan die op zijn lijf geschreven is, onder de hoede van twee zeer betrokken werkgevers en een ervaren jobcoach.

“Ik heb geleerd om te kijken naar wat ik wel kan.”

Bij Waaksma richt Niek zich vooral op het schoonmaken van de auto’s, welgeteld bijna tweehonderd. Ook springt hij bij in het schoonmaken van het kantoor, het onderhoud van tuin en erf, en andere huishoudelijke diensten. Met inmiddels 22 jaar op de teller merk je uit alles dat hij nog steeds goed op z’n plek zit. Belangrijk daarin zijn en waren beide werkgevers die hem een kans boden, de direct betrokken collega’s, zijn mentor Douwina Duin en jobcoach Anneke Peeters van Stam. Allen droegen bij aan zijn carrière en persoonlijke weerbaarheid. “Ik heb geleerd om te kijken naar wat ik wel kan”, aldus Niek.

Douwina geeft aan dat Niek erg zelfstandig werkt, mede omdat hij geleerd heeft wat afstemmingsmomenten zijn. “Als mentor ben ik ook altijd aanwezig bij de coachinggesprekken die Niek heeft met Anneke. Daarin gezamenlijk optrekken werkt goed”, aldus de mentor.

Machtig mooi

Zijn ogen beginnen te glimmen als we Niek vragen naar het ‘betere werk’. Zonder na te denken: VIP- en trouwvervoer! De puntjes op de i, alles vlekkeloos. Niek houdt ervan! Zelf heeft hij geen rijbewijs, maar redt zich op het eigen erf met elke auto. Ook met de VIP-bus? Nee, die niet, aldus Douwina met een vette knipoog. Echter zijn mooiste herinneringen gaan terug naar het horecavervoer in de weekenden, samen met zijn oude baas Rienk. Niek hield dan gedurende de nacht de bus schoon in ruil voor veel plezier en een extraatje. “Machtig mooi!” volgens Niek.

Niek werkt nog steeds op basis van een Wsw-indicatie voor 36 uur per week en woont zelfstandig in Kootstertille omringd door ouders en een betrokken gemeenschap.

< januari 2022 >