stam

De Leeuwerik en Stam

Vanuit werkervaringsplek doorgroeien naar betekenisvol, betaald werk

In het hart van winkelcentrum Bilgaard in Leeuwarden bevindt zich dierenspeciaalzaak De Leeuwerik. Een winkel waarin mens en dier centraal staan met een aanbod voor vogels, vissen, honden, katten, knaagdieren etc. De medewerkers hebben tijd voor een passend advies, afgestemd op de specifieke wensen van klant en dier.

Het sociale karakter van de winkel maakte dat onze jobcoach Trieneke Smink begin 2021 contact zocht met Sipke Meijer en Mark Kooij, ondernemers van de dierenspeciaalzaak, voor een werkervaringsplek die passend kon worden gemaakt voor een van haar deelnemers. Hier stonden Mark en Sipke zeker voor open.

Na een kennismakingsgesprek werd gekeken naar mogelijkheden die passend zouden zijn. Daarbij werden het aantal uren, de werktijden en taken afgestemd op de behoefte van De Leeuwerik én de deelnemer. In het belang van de deelnemer werd ook de begeleiding door zowel de mentor als de jobcoach met en op elkaar afgestemd.

Na een rustige start werd de zelfstandigheid van de deelnemer vergroot door hem geleidelijk steeds meer taken in de winkel te geven onder de begeleiding van Sipke. Trieneke haar coaching spitste zich ondertussen toe op het vergroten van zijn werknemersvaardigheden. Hierbij maakt ze gebruik van de uitgangspunten van supported employment én het Eigen Initiatief Model dat de zelfstandigheid, zelfredzaamheid en het nemen van eigen initiatief ontwikkelt.

“Het is mooi om mensen weer een plek te geven in deze maatschappij.”

Deelnemer en jobcoach werkten ook samen aan het vinden van een passende betaalde werkplek. Deze is gevonden, mede door de verbetering van zijn zelfstandigheid, belastbaarheid en communicatieve vaardigheden tijdens de werkervaringsplaats bij De Leeuwerik.

Begin 2022 start de deelnemer in een proefplaatsing met zicht op betaald werk. De reactie van Mark toen de deelnemer vertelde dat hij de volgende stap richting betaald werk mag zetten: “Het is mooi om mensen weer een plek te geven in deze maatschappij.”

< november 2021 >