stam

Stam en Zorggroep Meander

Anouk, onze jobcoach bij Sooz-Restaurants

De woonservicecentra van Zorggroep Meander in Vlagtwedde, Veendam, Ter Apel en Musselkanaal zijn voorzien van een volwaardig restaurant. In deze Sooz-restaurants kunnen (buurt)bewoners elkaar opzoeken en gezelligheid vinden (in normale, niet-coronatijden). Via Stichting Kansbanen biedt Zorggroep Meander werkgelegenheid en contracten aan mensen in Oost-Groningen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Vanuit Stam begeleidt jobcoach Anouk Kuipers-Buzeman tien medewerkers op de vier Sooz-locaties:

“De deelnemers nemen allemaal hun eigen rugzakje mee als ze zich bij Zorggroep Meander als persoon én als werknemer willen ontwikkelen. De mensen zijn heel verschillend en die diversiteit maakt mijn werk uniek. Het maakt niet uit welke beperking je hebt; iedereen krijgt een kans bij Sooz-restaurants.”

Een goede samenwerking tussen Kansbanen, Sooz en Stam is een voorwaarde om de participanten naar een hoger plan te tillen. In Sooz-restaurant Bolderbörg in Vlagtwedde heeft Ria Ramaker als kok de dagelijkse leiding. Normaal runt ze samen met haar gemêleerde team de keuken en het restaurant. Nu de maaltijden alleen gemaakt en afgegeven mogen worden bij de appartementen, werkt ze met zo weinig mogelijk mensen. Hoewel ze ernaar uitkijkt om haar gasten weer in het restaurant te ontvangen, gaat Ria op dit moment de uitdaging graag aan met de twee deelnemers van Kansbanen.

Ria en Anouk hebben regelmatig en intensief contact over de lopende trajecten. Ria is blij met de specialistische kennis die Anouk van de doelgroep heeft. Samen creëren ze bij Sooz steeds nieuwe mogelijkheden, met maatwerk als dat nodig is. De wisselingen en aanpassingen stimuleren de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers en daarmee hun functioneren als medewerker bediening of horeca-assistent.

Stam-methodiek

Anouk hanteert het Eigen Initiatief Model (EIM), dat onderdeel uitmaakt van de Stam-methodiek. Het EIM werkt stelselmatig aan het vergroten van de zelfredzaamheid van de deelnemer; het vergroot zijn of haar werknemersvaardigheden wat voor meer aansluiting zorgt op de reguliere arbeidsmarkt. Leren van eigen ervaringen, daar draait het om.

Passie en humor

Erik Freerks (Sooz-projectleider) vindt dat Anouk trots mag zijn op haar werk bij Sooz: “Anouk kent het concept door en door. Je hoeft haar niks meer te vertellen. Het is niet voor niks dat we willen dat Anouk de enige jobcoach bij Sooz is. Haar ervaring door de jaren heen met de mensen én de organisatie is van onschatbare waarde. Met veel passie en humor worden de jongeren begeleid. De inzet van Anouk heeft overduidelijk bijgedragen aan het succes van dit mooie project en het plezier dat de mensen eraan beleven.”

< april 2021 >

Lees ook het verhaal over Jordi – Van Sooz naar Martini Ziekenhuis