stam

Re-integreren na burn-out

Omgaan met overprikkeling

In 2021 zocht Nelis een re-integratietraject omdat hij na een burn-out weer aan het werk wilde. Hij kwam in contact met Stam en deelt nu graag zijn ervaringen, met een boodschap.

“Bij de eerste kennismaking kwam ik in contact met jobcoach Maureen Claassen van Stam en ik voelde gelijk al een prettige klik. Na enkele gesprekken gingen we op zoek naar een werkervaringsplek om weer wat werkritme op te doen. Ik koos voor de Albert Heijn in Franeker, omdat ik vroeger ook al veel in deze branche gewerkt heb.

Ik weet nog goed dat het in de beginperiode best wel lastig voor mij was om mezelf weer terug te knokken in het arbeidsproces. Ik moest weer wennen en het goede gevoel en zelfvertrouwen weer terugkrijgen. Ik ben begonnen met drie dagen van twee uur te werken. Soms wilde ik daarin nog wat te snel en ging ik regelmatig over mijn eigen grenzen heen, ook had ik vaak last van overprikkeling.

Gelukkig kon mijn jobcoach mij helpen, door me inzicht en ondersteunen te geven. Naarmate de tijd vorderde, zat er steeds meer een stijgende lijn in en kreeg ik het goede gevoel en zelfvertrouwen weer terug. Momenteel werk ik succesvol 24 uur bij de Albert Heijn!

“Ik kreeg het goede gevoel en zelfvertrouwen weer terug.”

Mijn werkzaamheden zijn nu ook een stuk diverser en ik ben meer flexibel inzetbaar geworden. De taken die ik dagelijks uitvoer zijn het bijvullen van de schappen op de panklaar- en groenteafdeling. Ook begeleid ik nieuwe medewerkers in dit proces. Daarnaast help ik klanten, loop ik codeboek op verschillende afdelingen en ben ik zo nu en dan te vinden op de afdeling diepvries waar ik ook de schappen bijvul en de voorraadinventarisatie doe.

Met mijn verhaal wil ik graag een boodschap meegeven aan mensen die ook vaak last hebben van overprikkeling. Dit is niet zichtbaar voor anderen, maar als je daar steeds bewuster van wordt kun je overprikkeling beperken en meer begrip krijgen van je omgeving. Een paar tips: werk op een ontspannen manier, wees je bewust van de omgevingsfactoren, zoek een rustig plekje op wanneer je overprikkeling voelt aankomen, vind (samen met een coach) een manier om met overprikkeling om te gaan, en probeer overprikkeling zoveel mogelijk onder controle te brengen.

Weekschema in kleuren

Met de jobcoach heb ik afgesproken een weekschema te maken van wat ik precies doe in een week, om zo de juiste balans te creëren. Zowel werk en privé worden in het schema verwerkt. Zo heb ik een manier aangeleerd om mijzelf niet te overvragen. Wat ik prettig vind aan het schema is dat het duidelijkheid geeft en je zelf kan indelen wat je bijvoorbeeld op verschillende dagen doet om overprikkeling te verkleinen.

Ik geeft activiteiten een bepaalde kleur. Groen zijn activiteiten die energie geven. Rood zijn activiteiten die energie kosten. Geel is een neutrale kleur. Oranje is de kleur voor activiteiten buiten mijn comfortzone. Je kunt met de kleuren spelen en uiteindelijk geeft het een goeie balans tussen werk en privé.

Terugkijkend op de afgelopen tijd, vind ik het waardevol wanneer werkgevers oog hebben voor specifieke, kwaliteiten van mensen en hoe zij goed kunnen functioneren. Mijn uiteindelijke droom is om dit jaar of volgend jaar op mezelf te gaan wonen, ook omdat ik nu ik weer werk en daardoor meer financiële mogelijkheden heb. Ik ben blij dat er een organisatie als Stam is waarbij ieder mens weer iets van een ander kan leren, en dat elk mens uniek is op zijn eigen manier.”

< augustus 2022 >