stam

Richard en De Skâns

Zoektocht

Het is aan het begin van de coronapandemie wanneer Richard zijn baan kwijtraakt. Hij is op dat moment werkzaam in de kantine van een middelbare school. Opeens komt hij volledig thuis te zitten en dat is niks voor hem. Op eigen initiatief komt Richard via het UWV in contact met Stam. Na kennis te hebben gemaakt met jobcoach Jildou Sweering start het traject en de zoektocht naar een nieuwe werkplek.

Werkervaringsplek

Omdat Richard een tijdje niet aan het werk is geweest, wordt er ingezet op het vinden van een werkervaringsplek. Zo kan hij weer werkritme opdoen. Voor Richard is het duidelijk dat hij in de horeca een plek moet zoeken. Voor het werken in deze branche heeft hij al een diploma behaald en enige werkervaring opgedaan.

Richard is gemotiveerd om een geschikte werkplek te vinden en ziet zelf een leuke vacature bij De Skâns in Gorredijk. De Skâns is een multifunctioneel centrum waar theater en sport een belangrijke rol spelen. Daarnaast biedt De Skâns onderdak aan de meest uiteenlopende grote of kleine bijeenkomsten.

Samen met Jildou wordt er contact gelegd met De Skâns en mag Richard langskomen voor een kennismakingsgesprek. Van beide kanten is er een klik en er wordt afgesproken dat Richard mag starten op een werkervaringsplek. Naast horecawerkzaamheden gaat Richard ook conciërgetaken oppakken. Een nieuwe ervaring voor hem.

De werkervaringsperiode wordt benut om inzicht te krijgen in Richards vaardigheden. Ook wordt er gewerkt aan de belastbaarheid van Richard, en kan er op een laagdrempelige manier aandacht worden besteed aan het aanleren van de taken. Richard houdt zich bezig met het verzorgen van lunches, het klaarzetten van zalen voor voorstellingen, het onderhouden van de berging van de sporthal, het ondersteunen in de horeca bij de bingoavonden en voorstellingen, en vele overige hand- en spandiensten.

Proefplaatsing

Na de werkervaringsplek wordt er overgegaan op een proefplaatsing. De werkgever wil nog op een aantal punten zien dat Richard in staat is om zich te ontwikkelen. Ook wordt er gewerkt aan het uitbreiden van het aantal uren naar dertig uur per week. Het contact met de jobcoach ervaart Richard hierbij als positief. Door de gesprekken met Jildou krijgt hij inzicht in zijn eigen handelen en leert hij steeds beter hoe hij met bepaalde situaties om kan gaan.

Jaarcontract

Richard heeft een sterke wil om te leren, staat open voor feedback, is flexibel, behulpzaam en beschikt over veel doorzettingsvermogen. Zijn harde werken werd beloond met een halfjaarcontract voor dertig uur per week. Pasgeleden had Richard opnieuw succes toen hij een jaarcontract kreeg!

Richard geeft aan dat hij van start tot nu, veel ontwikkeling bij zichzelf heeft ervaren. Het grootste struikelblok was het vragen om hulp. Richard merkt dat hij steeds vaker durft aan te geven waar zijn hulpvraag zit. Wat hierin helpt, is dat Richard een vast aanspreekpunt heeft op de werkvloer. Zijn collega’s leren steeds beter welke aansturing zijn functioneren ten goede komt. Het is mooi om te zien dat in zo’n traject zowel de deelnemer als de collega’s zich ontwikkelen.

Stap voor stap heeft Richard zijn draai gevonden binnen het bedrijf, wetende dat er zeker nog ruimte is voor volgende mooie stappen. Richard is blij dat hij weer aan het werk is en gaat er elke dag met veel plezier naartoe.

< september 2022 >