stam

Begeleiding bij scholing

Zelfvertrouwen en succeservaring voor Alida

Voor het UWV voert Stam de modulaire re-integratiedienst Begeleiding bij scholing uit. Deze dienst is voor klanten van het UWV die ondersteuning nodig hebben bij het volgen van een opleiding. Scholing is voor hen noodzakelijk om weer aan het werk te kunnen. In dit verhaal leest u hoe Alida sinds 2020 gecoacht wordt door jobcoaches van Stam en momenteel het modulaire traject Begeleiding bij scholing volgt.

Alida start in maart 2020 met een Werkfit-traject en hierbij wordt ze begeleid door een jobcoach van Stam. Tijdens dit traject doet Alida werkervaring op bij Caja Hondentrimsalon in Norg. Alida bouwt hier haar taken op van wassen en drogen van honden, naar plukken en scheren.


Alida is een vriendelijke meid die haar werk goed wil doen, maar zich hier onzeker over voelt. Gedurende de tijd in de hondentrimsalon wordt ze steeds enthousiaster over het werk. Ze wil zich graag verder ontwikkelen door een opleiding te volgen voor hondentrimmer. In goed overleg met het UWV wordt besloten dat Alida via het UWV deze opleiding mag volgen.

Er wordt ook een modulair traject Begeleiding bij scholing gestart om Alida te ondersteunen bij de nieuwe opleiding. Het traject is vooral gericht op het plannen en organiseren van Alida’s studie en het bieden van inhoudelijke ondersteuning. Een ander belangrijk doel voor Alida is om meer zelfvertrouwen te krijgen en succeservaringen op te doen.

Alida vertelt over de start van haar opleiding: “In het begin vond ik het erg spannend, omdat het een lange tijd geleden is dat ik een opleiding heb gedaan. Ook door de lange periode van thuiszitten, was ik benieuwd hoe ik zou reageren. Maar ik was ook wel erg nieuwsgierig wat ik kon verwachten.”

“De jobcoach had begrip voor de situatie en samen kwamen we erachter wat ik nodig had.”

Alida geeft aan wat het voor haar betekende om samen met jobcoach Serena aan de doelen te werken: “Het was vooral belangrijk om de ondersteuning te krijgen van de jobcoach omdat ik niet lekker in mijn vel zat. De jobcoach had begrip voor de situatie en samen kwamen we erachter wat ik nodig had. Ze vroeg vaak hoe het met mij ging en was erg geduldig. Als ik iets niet wist, kon ze mij daar altijd goed bij helpen. Daarnaast hebben wij ook veel samen geoefend voor een presentatie en dat heeft mij enorm geholpen.’’

In het laatste gedeelte van de tweede module in de opleiding krijgt Alida de opdracht om een moodboard te maken van haar toekomstige hondentrimsalon en dit vervolgens te presenteren voor de groep. Alida is erg onzeker over presenteren en vindt dit erg spannend. Alida en Serena oefenen daarom veel samen en het resultaat is fantastisch!


Alida tegen jobcoach Serena: “Ik heb een 10 gehaald en dat was geweldig, ik was echt speechless, had ik echt niet verwacht. Door goed samen te oefenen heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Ik kon altijd voor vragen bij jou terecht. Ik heb nog nooit een 10 gehaald, mijn dag kon niet meer stuk!”

< december 2022 >

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stam

Nieuwsbrief Stam

In onze nieuwsbrief delen we mooie verhalen uit de praktijk en schrijven we over onze dienstverlening en de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.