stam

Alfred en Jumbo Elburg

Zoektocht

In 2019 kwam Alfred via het UWV in contact met Linda, jobcoach van Stam. In een Werkfit-traject hebben zij samen gezocht naar een baan die goed bij Alfred past. Linda heeft samen met Alfred en zijn persoonlijk begeleider goed in kaart gebracht wat zijn sterke punten zijn. Hij is bijvoorbeeld altijd erg enthousiast, behulpzaam en hij komt zijn afspraken na. Alfred zocht werk met duidelijke taken, overzicht en een vaste collega als aanspreekpunt.

De functie als bijrijder kwam naar voren, ook door de ervaring die hij had opgedaan aan het begin van zijn loopbaan. Doordat Alfred zich er geen voorstelling van kon maken hoe de functie nu zou zijn, is hij zich hier samen met jobcoach in gaan verdiepen en kon hij zich goed een beeld vormen van de functie. Alfred besefte dat door de jaren heen de werkwijze veranderd was en het digitale gedeelte veel van hem zou vragen.

Jobcarving

Na een zoektocht kwamen ze terecht bij Jumbo Gerrit Roeke in Elburg. Een sociale werkgever die meedacht over wat Alfred nodig heeft. Samen met de jobcoach  is er jobcarving (selecteren van een passend takenpakket) toegepast om een geschikte functie te creëren. Door met meerdere chauffeurs mee te gaan, vond Alfred een goede match met een collega. Alfred werd diens vaste bijrijder en kreeg daarbij ook andere taken, zoals het klaarzetten van de bestelde boodschappen.

Hij werd ontzien in bepaalde andere taken, zoals het werken met de tablet en het afrekenen bij klanten. In zijn functie groeide hij door herhaling van de taken en hierdoor kon er af en toe een nieuwe taak bij. Door duidelijkheid en voorspelbaarheid zat Alfred goed op zijn plek.

Begeleiding bij verandering in functie

Door wijzigingen binnen de boodschappenbezorging bij de Jumbo verviel Alfreds functie als bijrijder bij de vestiging in Elburg. Jobcoach Marjanne heeft Alfred begeleid tijdens de verandering van zijn functie. In eerste instantie hebben ze onderzocht of het voor Alfred mogelijk was om over te stappen naar de centrale hub in Zwolle. Binnen de werkzaamheden in deze functie was er, door een andere werkwijze en een grotere schaal, minder ruimte voor eerdergenoemde jobcarving.

Werkgever Gerrit Roeke is in dit proces zeer betrokken geweest en samen hebben ze, door te denken in mogelijkheden, passende werkzaamheden gevonden binnen de vestiging in Elburg. Alfred heeft er zelf voor gekozen om dichtbij huis bij de Jumbo in Elburg te blijven en zorgt er nu voor dat de parkeerplaats van de supermarkt er goed verzorgd uitziet. Ook zorgt hij er bijvoorbeeld achter de schermen voor dat de emballage netjes blijft.

Einde jobcoaching

Alfreds contract is onlangs opnieuw verlengd en het gaat zo goed dat we hebben besloten dat hij zonder jobcoach verder kan. Wanneer het nodig is, is Stam natuurlijk nog bereikbaar maar door de goede samenwerking tussen Alfred en zijn werkgever hebben we er alle vertrouwen in dat zij zelfstandig verder kunnen.

Jobcoach, autismecoach en schaduwcoach

Linda en Marjanne werken als jobcoach binnen het Stamteam Drenthe/Overijssel. Ze zijn beide autismecoach en werken ook veel als elkaars schaduwcoach. Bij ziekte of verlof kunnen zij elkaars deelnemers overnemen, zo is er altijd iemand bereikbaar. Vanuit de opleiding bij Autisme Centraal werken ze met dezelfde methodiek bij het begeleiden van mensen met autisme. De methodiek is erop gericht dat mensen met autisme ook hun plaats verdienen in onze maatschappij. Met hun eigen sterke kanten, maar ook met hun eigen moeilijkheden. Net zoals iedereen!

Voor meer informatie over autisme en werk klik hier.

< november 2022 >

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stam

Nieuwsbrief Stam

In onze nieuwsbrief delen we mooie verhalen uit de praktijk en schrijven we over onze dienstverlening en de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.