stam

Sociale veiligheid bij Stam

Een nieuwe kpi

De Week van de Werkstress staat dit jaar in het teken van sociale veiligheid; een onderwerp dat bij veel organisaties, en zo ook bij ons, toenemende aandacht krijgt. Niet alleen omdat het vanuit de Arbowet een verplichting is om te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving, maar vooral vanuit de toenemende bewustwording dat verzaken op dit onderwerp zich tegen je keert.

Maatschappelijke discussies over grensoverschrijdend gedrag, zoals #MeToo en andere bewegingen, hebben geleid tot meer openheid over thema’s als intimidatie, discriminatie en pesten op het werk. We hebben het er vaker over. Medewerkers durven eerder incidenten te melden, wat aanspoort om er beleidsmatig in te voorzien!

“De gedragscode schept duidelijkheid én het draagt bij aan duurzame inzetbaarheid.”

Gedragscode en externe vertrouwenspersoon
Zo hebben wij bij Stam ongewenst gedrag expliciet gemaakt met een gedragscode, en een externe vertrouwenspersoon aangetrokken die melders objectief, onafhankelijk en laagdrempelig bijstaat. Het garandeert geen sociaal veilige werkomgeving, maar het schept wel duidelijkheid én het draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Stress, burn-out en verzuim kunnen worden verminderd wanneer werknemers zich veilig en ondersteund voelen. Het bevordert de gezondheid en productiviteit van medewerkers, maar ook het behoud van talent.

Open communicatie en respect centraal
En mocht dat nog niet genoeg zijn, incidenten van ongewenst gedrag op de werkvloer kunnen leiden tot aanzienlijke reputatieschade. Dergelijke risico’s wil je ten koste van alles voorkomen door een cultuur te creëren waarin open communicatie en respect centraal staan. Vooral in het tijdperk van sociale media kan één incident grote gevolgen hebben voor het imago van een bedrijf.

Samenvattend komt de toegenomen aandacht voor een sociaal veilige werkomgeving voort uit de noodzaak om wettelijke eisen na te leven, het welzijn van werknemers te bevorderen, reputatierisico’s te vermijden, en maatschappelijke veranderingen te omarmen. Sociale veiligheid is voor ons een nieuwe kritische prestatie-indicator (kpi) geworden.

Bernard Posthumus
Directeur Stam

Spreekuren
Tijdens de Week van de Werkstress organiseert Stam de volgende spreekuren:

  • Dinsdag 12 november van 9.00 tot 12.00 uur – Jupiter 10e Heerenveen
  • Woensdag 13 november van 14.00 tot 17.00 uur – Schweitzerlaan 6 Groningen
  • Donderdag 14 november van 14.00 tot 17.00 uur – De Vos van Steenwijklaan 75 Hoogeveen (de Drentse Werf)

Voor aanmelden voor het spreekuur, vragen of direct een afspraak maken voor een adviesgesprek, kunt u contact met ons opnemen:

Telefoon: 0513 657 140
E-mail: info@stambv.com
Contactpagina: www.stambv.com/contact

“Stress, burn-out en verzuim kunnen worden verminderd wanneer werknemers zich veilig en ondersteund voelen.”

Bernard Posthumus (directeur)

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stam

Nieuwsbrief Stam

In onze nieuwsbrief delen we mooie verhalen uit de praktijk en schrijven we over onze dienstverlening en de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.