stam

Vertrouwenspersoon Roelien

“Ik wil een veilige werkomgeving voor iedereen”

Ik ben Roelien Munting, 42 jaar en werk al bijna acht jaar als jobcoach bij Stam. In 2023 kreeg ik de kans om een opleiding tot vertrouwenspersoon te volgen. Dit was niet zonder reden. Stam hecht veel waarde aan het welzijn van haar medewerkers en kiest bewust voor de inzet van een externe vertrouwenspersoon. Samen met re-integratiebedrijf at.groep wisselen we vertrouwenspersonen uit en zo ben ik voor at.groep de externe vertrouwenspersoon. Ook andere organisaties kunnen mij via Stam inschakelen als externe vertrouwenspersoon.

Drijfveer
Of je nu fulltime of parttime werkt, je brengt veel tijd door op je werk. Ik wens iedereen toe dit in een veilige werkomgeving te kunnen doen. Als extern vertrouwenspersoon kan ik het verschil maken wanneer dit niet het geval is.

Verantwoordelijkheden en onderwerpen vertrouwenspersoon
Ik bied een luisterend oor aan medewerkers die te maken hebben met ongewenst gedrag zoals pesten, agressie en geweld, discriminatie, seksuele intimidatie, of bij situaties van niet-integer handelen. Gezamenlijk inventariseren we de situatie en informeer ik de werknemer over mogelijke oplossingen en vervolgstappen.

Daarnaast geef ik voorlichting binnen de organisatie om bewustwording te creëren over gedrag en hoe iedereen kan bijdragen aan een veilige werkomgeving. Ik adviseer ook de directie en het management over maatregelen die nodig zijn om een veilige werkomgeving te waarborgen.

Externe versus interne vertrouwenspersoon
De drempel om als medewerker je verhaal te vertellen is vaak hoog. Als externe vertrouwenspersoon sta ik buiten de organisatie en ben ik onafhankelijk en objectief. Een interne vertrouwenspersoon is daarentegen meer op de hoogte van de organisatiecultuur en interne processen. Beide rollen kunnen aanvullend zijn aan elkaar.

Het proces
Wanneer een medewerker contact opneemt, beginnen we met een vertrouwelijk en open gesprek. De gesprekken vinden plaats buiten de werkomgeving, om veiligheid en vertrouwelijkheid te creëren. Ik start met het stellen van vragen om een duidelijk beeld van de situatie te krijgen. Nadat deze goed in beeld is gebracht, informeer ik de medewerker over mogelijk te volgen routes. Het is belangrijk dat medewerker de ruimte krijgt hierover na te denken. In een vervolggesprek bespreken we welke vervolgstappen de medewerker wil nemen, die zo zelf de regie heeft.

Vertrouwelijkheid
De medewerker moet zich veilig voelen om mij te benaderen, en ook als dit gepaard gaat met emoties is hier alle ruimte voor. Vertrouwelijkheid staat voorop en ik deel geen informatie zonder toestemming van de medewerker, tenzij ik dit wettelijk verplicht ben.

“Het doen van je verhaal en je gehoord en gesteund voelen, is een eerste stap in het doorbreken van de voor jou onveilige situatie.”

Impact ongewenste omgangsvormen
Wanneer iemand te maken krijgt met ongewenste omgangsvormen op het werk, heeft dit veel impact op zowel de werk- als privéomgeving. Schaamte speelt vaak een grote rol, waardoor iemand een drempel voelt om het verhaal te doen. Dit kan leiden tot langdurige blootstelling aan stress met alle gevolgen van dien, zoals uitval in werkzaamheden of erger.

Ik wil mensen dan ook oproepen om, zodra ze zich onveilig voelen, in gesprek te gaan met de externe vertrouwenspersoon van hun organisatie. Het doen van je verhaal en je gehoord en gesteund voelen, is een eerste stap in het doorbreken van de voor jou onveilige situatie. Ik gun dat iedereen!

Toegevoegde waarde voor organisaties
Moderne organisaties hechten veel waarde aan vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Een vertrouwenspersoon is een onmisbare schakel in dit proces. Door een veilige ruimte te bieden waar medewerkers hun zorgen en problemen kunnen bespreken, draagt een organisatie bij aan hun welzijn en verbetert hun inzetbaarheid. Dit zorgt niet alleen voor een gezondere werkomgeving, maar ook voor meer betrokkenheid en productiviteit.

Meer weten?
Lees op onze website over de externe vertrouwenspersoon of download de brochure. Tijdens de Week van de Werkstress organiseren wij ook spreekuren:

  • Dinsdag 12 november van 9.00 tot 12.00 uur – Jupiter 10e Heerenveen
  • Woensdag 13 november van 14.00 tot 17.00 uur – Schweitzerlaan 6 Groningen
  • Donderdag 14 november van 14.00 tot 17.00 uur – De Vos van Steenwijklaan 75 Hoogeveen (de Drentse Werf)

Voor aanmelden voor het spreekuur, vragen of direct een afspraak maken voor een adviesgesprek, kunt u contact met ons opnemen:

Telefoon: 0513 657 140
E-mail: info@stambv.com
Contactpagina: www.stambv.com/contact

“Of je nu fulltime of parttime werkt, je brengt veel tijd door op je werk. Ik wens iedereen toe dit in een veilige werkomgeving te kunnen doen. Als externe vertrouwenspersoon kan ik het verschil maken wanneer dit niet het geval is.”

Roelien Munting (externe vertrouwenspersoon)

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stam

Nieuwsbrief Stam

In onze nieuwsbrief delen we mooie verhalen uit de praktijk en schrijven we over onze dienstverlening en de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.