stam

Het roer moet om

Van een natte zomer naar een hete herfst

Na een ronduit slechte zomer met extreem veel regen doet de meteorologische aftrap van de herfst het een stuk beter. Maar hoe fijn ook het nazomerse toetje, het blijft zuur als je je welverdiende zomervakantie in een klamme tent hebt doorgebracht. Om nog maar niet te spreken van hen die getroffen werden door de vele klimaatexcessen buiten onze landsgrenzen. Het weer is van de mik en dat is geen incident meer. Weerrecords sneuvelen aan de lopende band met een groeiend besef dat het roer om moet; mondiaal en landelijk.

De vervroegde Tweede Kamerverkiezingen van 22 november a.s. gaan hierover, maar ook over zo veel meer. De lijst van grote en urgente thema’s is lang en lijkt alleen nog maar toe te nemen. Klimaat wedijvert met geopolitieke keuzes, het voorkomen van de toenemende armoede(val), de oplopende discriminatie en ongelijkheid, de afnemende geestelijke gezondheid, de kwaliteit van het onderwijs, de betaalbaarheid van de gezondheidszorg, de beschikbaarheid van voldoende huisvesting en de hervorming van de arbeidsmarkt.

Kiezen is misschien nog nooit zo belangrijk, maar ook veelomvattend en complex geweest. Wie en welk verkiezingsprogramma overtuigt? Gaat het zelfreinigend vermogen van het parlement zijn werk doen, nu een aanzienlijk deel van de gevestigde orde de politiek verlaat en nieuwe kandidaten zich aandienen? We gaan het zien. Eerst de puzzel maar voor mezelf gaan leggen, met een scherp oog voor de hervorming van de arbeidsmarkt. Linksom, rechtsom of door het midden, ‘het hemd is nader dan de rok’ en zo zal het velen gaan.

Wordt het Caroline, Pieter, Frans of toch weer Dilan? Ik waag mij slechts aan één voorspelling: het wordt een hete herfst.

Bernard Posthumus
Directeur Stam

< september 2023 >

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stam

Nieuwsbrief Stam

In onze nieuwsbrief delen we mooie verhalen uit de praktijk en schrijven we over onze dienstverlening en de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.