stam

Een kruis door X

Een kort maar krachtig NEE

Gezonde nieuwsgierigheid deed mij als zovelen in 2009 ter lering ende vermaak een twitteraccount aanmaken. Als ‘verslaggever’ in de dop ging ik bij mezelf te rade wat wel en niet te tweeten. De beperking van 140 karakters per tweet maakte je creatief in woordgebruik. Genoegzaam keek ik naar mijn groeiend aantal volgers en het aantal weergaven per bericht.

De stap naar een zakelijke account voor Stam was daarna snel gemaakt. Het gaf ons een extra kanaal waarlangs we snel zakelijke informatie, opinie en vooral vacatures konden delen. Later gevolgd door LinkedIn, Facebook en Instagram.

Nu vijftien jaar later heeft ‘Larry bird’ plaatsgemaakt voor de lievelingsletter van Elon Musk; de X (SpaceX, X.com, xAI e.a.). En dat niet alleen, na de overname van Twitter door Musk waait er een volstrekt andere wind door dit mediaplatform. Een gure wind! Musk is een voorstander van volledige vrijheid van meningsuiting waarin geen moderatie past als eerder bij Twitter.

Onderzoek door universiteiten en internetwaakhonden toont aan, dat het aantal haatberichten mede daardoor in hoog tempo groeit. Met codewoorden worden individuen of hele bevolkingsgroepen vilein weggezet en vernederd. Waar eerst problematische content in de hand werd gehouden, wordt er nu volledig geloosd op haat en racisme.

Zo was rapper Akwasi als deelnemer aan het spelprogramma ‘De slimste mens’ onlangs het slachtoffer van aanhoudende hatelijke en racistische berichten op X. De door de Europese Commissie in 2022 ingevoerde Digital Service Act zou dit moeten voorkomen -het verplicht grote online platforms met meer dan 45 miljoen Europese gebruikers om de grondrechten van al zijn gebruikers te beschermen- maar die blijkt tot nog toe een papieren tijger.

Dat brengt mij net als vele anderen bij de vraag of X als platform nog bij ons past. Willen we nog langer actief zijn op een medium waar ook bekende neonazi’s, Holocaust-ontkenners en aanhangers van extreme samenzweringstheorieën actief zijn met giftige berichten? Het antwoord is een kort maar krachtig NEE; een kruis door X.

Voor onze vacatures en alle andere wetenswaardige content kunt u natuurlijk nog steeds terecht op onze website, LinkedIn, Facebook en Instagram.

Bernard Posthumus
Directeur Stam

< januari 2024 >

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stam

Nieuwsbrief Stam

In onze nieuwsbrief delen we mooie verhalen uit de praktijk en schrijven we over onze dienstverlening en de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.