stam

De kunst van het evenwicht

Autismeweek 2024

Op 30 maart 2024 start weer de jaarlijkse Autismeweek met dit jaar als thema ‘De kunst van het evenwicht’. Ik vind dat een rake keus. Het leven is op alle levensgebieden intensief, prikkelrijk en gevoelig voor balansverstoringen geworden. Zeker voor mensen met autisme, voor hen is de impact van een verandering veel groter met verstoring en langdurig vastlopen als risico.

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) beschrijft dat treffend op hun website: “Gaat het op een van de belangrijke levensgebieden even minder goed, dan heeft dit vaak verregaande gevolgen voor de andere gebieden. De kunst is dan om te voorkomen dat de balans blijvend verstoord raakt – de kunst van het evenwicht.”

Een ware balanceeract dus, waarbij brede ondersteuning kan helpen. Daarom start de NVA, in navolging op het advies van de Gezondheidsraad (2009), tijdens de Autismeweek een lobby voor het recht op levensloopbegeleiding voor alle mensen met autisme in Nederland, ongeacht leeftijd of ontwikkelingsniveau. Een beweging die we graag steunen, met daarbij de prikkel om onze jobcoaching voor mensen met autisme een bredere context te geven; levensloop- en balansgerelateerd.

Mindfulness

Daarvoor gaan we in samenwerking met ervaren mindfulness-therapeuten onderzoeken hoe we onze kennis en ervaring kunnen bundelen tot een therapievorm die mensen met autisme helpt om strategieën aan te leren die stress verminderen en ze daarmee meer rust in hun hoofd geeft. Welke mindfulness-therapie is het meest effectief en welke eisen stelt het aan de therapeut/begeleider? We gaan het onderzoeken en ontwikkelen. Tijdens de Autismeweek kunt u een artikel over die uitdaging op onze website en sociale-mediakanalen vinden.

Daarnaast vindt u elders op onze website een mooi verslag van onze begeleiding van Jeroen die daardoor meer zelfvertrouwen kreeg, wat leidde tot een volgende stap naar meer zelfstandigheid.

Tot slot organiseren we op donderdag 11 april 2024 weer een AutismeBelevingsCircuit (ABC) voor werkgevers die autisme willen ervaren en willen leren begrijpen.

Bernard Posthumus
Directeur Stam

<maart 2024>

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stam

Nieuwsbrief Stam

In onze nieuwsbrief delen we mooie verhalen uit de praktijk en schrijven we over onze dienstverlening en de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.