stam

ChatGPT

Balans is dodelijk, blijf bewegen

In de laatste nieuwsbrief van 2022 koos ik ervoor om ‘dansend’ het nieuwe jaar in te gaan. Ingehaald door een stevige griep zag dat er in werkelijkheid heel anders uit. Met een appelsapje aan mijn zijde haalde ik net het vuurwerk. Maar maakt u zich geen zorgen, inmiddels weer fris en fruitig heb ik alsnog gulzig op 2023 getoast, met de wens op een beter jaar voor ons allen. Veel geluk en gezondheid!

Voor mij begint het nieuwe jaar met de deelname aan het trainingsprogramma “Veerkrachtig ondernemen” dat door NHL Stenden aan VNO-NCW Noord-leden wordt aangeboden. De boodschap: balans is dodelijk, blijf bewegen. Weerbaarheid vraagt om flexibiliteit en veerkracht. In acht ontbijtsessies gaan we aan het werk met de belangrijkste componenten van veerkracht: identiteit, sensibiliteit, digitalisering, verwevenheid, leiding, conservatie, aanpasbaarheid en tolerantie. De uitdaging daarbij is om de veerkracht van je bedrijf op die componenten te scoren; nu en in 2030. Ik heb er zin in.

“Verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt” hoor ik Sire in mijn oor fluisteren.

Gewapend met de nieuwe ‘kapstok’ voor veerkracht betrap ik mezelf erop dat ik het nieuws over het toenemende gebruik van ChatGPT door scholieren als een echte boomer ontvang. Geheel niet geremd door kennis ervan scoor ik – gechargeerd – standvastigheid op identiteit; onverschilligheid op sensibiliteit; onwetendheid op digitalisering; eenzaamheid op verwevenheid; controlerend op leiding; gierig op conservatie; stijf op aanpasbaarheid en bevooroordeeld op tolerantie. Geen aansprekend rijtje voor een beter jaar.

Maar ChatGPT, wat is het eigenlijk? ChatGPT wordt gerekend tot de kunstmatige intelligentie. In foutloos Nederlands genereert het tekstverslagen over elk willekeurig onderwerp, het geeft antwoorden en schrijft zelfs software. Dit alles zónder dat het te detecteren is. Als scholier zou ik mezelf ook in de handen wrijven; leve de vooruitgang, 1+1=3!

“Verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt” hoor ik Sire in mijn oor fluisteren. Beweeg!

Ik ben benieuwd of u in mijn volgende bijdrage de linker- of de rechterhand detecteert?

Bernard Posthumus
Directeur Stam

< januari 2023 >

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stam

Nieuwsbrief Stam

In onze nieuwsbrief delen we mooie verhalen uit de praktijk en schrijven we over onze dienstverlening en de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.