stam

Anja

Een prachtig verhaal over eigen regie en ontwikkeling

Anja is het jaar 2023 goed begonnen. Op haar 46ste is ze weer terug in de schoolbanken voor de opleiding Verzorgende IG (individuele gezondheidszorg). Hiernaast werkt ze twintig uur per week als helpende in de zorg. De route hiernaartoe is geen gemakkelijke geweest, maar wel een prachtig verhaal over doorzettingsvermogen, eigen regie en in passende stappen jezelf blijven ontwikkelen.

Sterke eigen wil

Als kind heeft Anja het speciaal onderwijs gevolgd. Ze weet nog dat ze de aanvraag voor de Wajong kon doen, maar daar heeft ze niet voor getekend. Begeleid wonen en begeleid werken was het geschetste toekomstbeeld, maar hier was Anja het niet mee eens. Dit laat zien dat ze destijds al een sterke eigen wil had en de drang om zichzelf te bewijzen. Hoewel ze veel tegenslagen heeft gehad, is de wens om het zelf te kunnen een rode draad door het leven van Anja.

Ondersteuning door Stam

Het is al flink wat jaren geleden dat Anja bij Stam kwam. Ze is ondersteund bij het vinden van een werkplek. De eerste plek was geen goede match, maar ze heeft dit wel vol gehouden tot dat er een andere plek voor haar was. Anja vertelt hoe de jobcoach haar stimuleerde om zelf de gesprekken op de werkplek aan te gaan. Eigenlijk baalde ze daar wel een beetje van, want dit vond ze erg spannend. Toch deed ze het en heeft ze hier veel van geleerd.

De wens om het zelf te kunnen is een rode draad door haar leven

Samen met de jobcoach bereidde ze de gesprekken voor, maar de gesprekken mocht ze ‘zelf proberen’. Dit gaf haar steeds meer regie en maakte dat haar zelfvertrouwen toenam. Het doorzettingsvermogen van Anja werd beloond toen ze de overstap kon maken naar een nieuwe werkplek in een verzorgingstehuis.

Boeken en scholing

De stap naar de zorg blijkt een hele passende te zijn voor Anja. Het luisteren naar de mensen en kijken hoe ze deze zo goed mogelijk kan helpen is haar op het lijf geschreven.

Ze liep er tegenaan dat ze zich niet goed kon redden met de taal, bijvoorbeeld bij het lezen van werkoverzichten of schema’s. In haar omgeving hoorde ze over taallessen. En Anja zou Anja niet zijn als ze dit niet met beide handen aan zou grijpen. Ondertussen ontwikkelde zij zich op haar werk zodanig dat daar werd gezegd: “Zou jij niet helpende willen worden?” Na de mogelijke opleiding zorgvuldig uitgezocht te hebben, besloot Anja die stap te zetten en daarnaast haar Nederlandse lessen uit te breiden.

Anja vertelt dat ze een vereenvoudigde versie van het verhaal van Anne Frank kreeg om te lezen. Hierdoor leerde ze woorden in haar hoofd om te zetten tot beelden, zo kon ze de stap naar andere boeken maken. Het lezen van boeken hielp Anja haar taalvaardigheid te verbeteren en zo werden de verslagen voor haar opleiding tot helpende ook beter. Naast hard werken zorgde dit ervoor dat ze in 2020 slaagde voor de opleiding. Een diploma!

Doorzettingskracht en liefde voor het vak

Met het diploma Helpende zorg en welzijn op zak koos Anja voor een nieuwe frisse start. Gewapend met een goed cv en mooie brief solliciteerde zij op een nieuwe locatie voor de functie helpende en werd daar direct aangenomen. Zij startte hier maart 2020. Helaas volgde een heftige periode met verschillende lockdowns, waarbij haar afdeling niet gespaard is gebleven. Ook privé heeft Anja in deze periode veel op haar bordje gekregen. Hoewel het enorm zwaar voor Anja was, is haar doorzettingskracht datgene wat haar erdoorheen heeft gesleept, eveneens als haar liefde voor haar vak.

Anja benoemt dat ze het belangrijk vindt om naar ieder persoonlijk verhaal te kijken en dan de bewoners op een passende wijze te helpen. Naast haar passie voor de bewoners ontwikkelde Anja zich ook op de meer technische kanten van het vak, zoals de roosters en verschillende tools die in het werk van belang zijn voor haar en haar collega’s. Hierin was de aanpak van Anja mooi zichtbaar. In eigen tijd vroeg ze hier extra uitleg over en zo maakte ze zichzelf de stof tot in de puntjes eigen.

Jobcoaching op de achtergrond

Recent is Anja het gesprek met de werkgever aangegaan omdat de subsidieregeling niet meer passend voelde. Deze was automatisch overgenomen vanuit haar vorige functies. De leidinggevende kon zich hier helemaal in vinden en nu werkt Anja zonder aanvullende voorzieningen, met jobcoaching door Stam op de achtergrond.

Op haar werk wordt de kracht van Anja gezien en dit heeft ertoe geleid dat Anja weer de volgende stap in haar proces zet. Namelijk de opleiding Verzorgende IG, waarmee ze laat zien nog lang niet klaar te zijn met haar ontwikkeling. Met vertrouwen in haar toekomst is ze hiermee in januari 2023 gestart!

< maart 2023 >

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor de nieuwsbrief van Stam

Nieuwsbrief Stam

In onze nieuwsbrief delen we mooie verhalen uit de praktijk en schrijven we over onze dienstverlening en de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.