stam

Een eerlijke kans

Vertrouwen

Maandag 10 januari, ’s middags kort na de traditionele bordesfoto van het nieuwe kabinet, lees ik op de site van de NOS dat het vertrouwen in het vandaag aangetreden kabinet beperkt is. “Drie op de tien kiezers hebben tamelijk (27%) tot heel veel (2%) vertrouwen in de nieuwe regeringsploeg, terwijl twee derde niet zo veel (40%) tot helemaal geen (25%) vertrouwen heeft”. Begrijpelijk? In zekere zin wel. Rutte spreekt van ‘nieuw elan’, maar gaat hem dat lukken met een vierde kabinet dat zijn naam draagt?

Zelf behoor ik tot de 27% met een ‘tamelijk vertrouwen’. Er staat een vrijwel geheel nieuwe ploeg bewindslieden die het lef heeft om de politieke verantwoordelijkheid op lastige dossiers op zich te nemen. Ik heb daar bewondering voor in een tijd waarin er overspannen verwachtingen zijn op bestuurlijke resultaten. Je moet het maar willen.

Karien van Gennip is de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, bijgestaan door Carola Schouten als minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. Twee ervaren bestuurders die voor onze doelgroep zeer relevant gaan worden. Samen met de 27 andere bewindslieden krijgen ze van mij, ongeacht hun politieke signatuur, een eerlijke kans voor het uitvoeren van het overeengekomen coalitieakkoord.

Niek Boersma was achttien jaar toen hij als leerling van het voortgezet speciaal onderwijs startte op een stageplaats bij wat 22 jaar later nog steeds zijn werkgever is. Ook hij kreeg een kans en het vertrouwen. Het verslag van zijn carrière leest hier. Het is een mooi voorbeeld van ‘omzien naar elkaar, vertrouwen in de toekomst’.

Laten we 2022 open tegemoet gaan en elkaar wat ruimte geven. Het is geen garantie op een voorspoedig nieuwjaar, maar het helpt wel.

Bernard Posthumus
Directeur

< januari 2022 >