stam

Versterken inzetbaarheid

Ontwikkeladvies opnieuw beschikbaar als Ontwikkeladvies STAP

Sinds 1 maart kan iedereen met een relatie tot de Nederlandse arbeidsmarkt € 1.000,- aanvragen voor het versterken van zijn of haar inzetbaarheid. Dit zgn. STAP-budget is een hit. Bij het openstellen van de regeling oversteeg de vraag direct het beschikbare budget.

Op zich is de massale belangstelling voor deze laagdrempelige regeling positief. Het bevestigt het groeiende besef dat de persoonlijke inzetbaarheid onderhoud behoeft op een snel veranderende arbeidsmarkt. Wel jammer dat het dan op scherpte en ict-vernuft aankomt om het met succes naar je toe te halen. Het goede nieuws is dat er nieuwe rondes komen, waarvan op 1 mei de eerstvolgende; ook hier dus leertijd!

NL leert door als voorganger van het STAP-budget, was een arbeidsmarktmaatregel die tijdens de coronapandemie ontstond en zich focuste op het geven van een ontwikkeladvies. De evaluatie van die regeling leerde dat een groot deel van de toegekende vouchers niet terecht kwam bij de groep met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Daarnaast kopte de nieuwsrubriek Een Vandaag: ‘Coachingsbedrijven verrijkten zich onrechtmatig met coronasubsidie door loopbaanadviezen goedkoper uit te besteden’.

Bij de doorstart van het NL leert door-Ontwikkeladvies onder de naam Ontwikkeladvies STAP, is in beide omissies voorzien. De 2.0-versie van de regeling beperkt de toekenning aan kandidaten tot en met het opleidingsniveau mbo-2, en voor de uitvoering dient 65-75% van de vergoeding daadwerkelijk naar de uitvoerende loopbaancoach te gaan. Het effect van die keuze is groot. Op het moment van schrijven is slechts 11% van de 15.000 ontwikkeladviesvouchers geclaimd. Is de beschikbaarheid van de voucher onder de gekozen doelgroep minder bekend, of is de acquisitiedrift onder de uitvoerende bureaus afgenomen?

Hoe dan ook, feit is dat er nog voldoende vouchers beschikbaar zijn en dat is goed nieuws! Stam heeft de eerste vouchers al op naam gesteld en we blijven het beschikbare potentieel actief aan de man brengen, omdat we ervan overtuigd zijn dat het werken aan je inzetbaarheid voor iedereen geldt!

Oh ja, dan nog even dit: onze ontwikkeladviezen werden en worden altijd door eigen loopbaanprofessionals gegeven.

Bernard Posthumus
Directeur

< april 2022 >