stam

Van moed naar trots

De wording van een boek

Tijdens de NVA Autismeweek 2022 verschijnt het boek van collega Maarten van Klaveren over autisme. Ik had het voorrecht zijn boek vooraf te mogen lezen, en dat bracht ons om de tafel. We spraken over het boek zelf, waarmee ik hem van harte feliciteerde en complimenteerde, maar ook over de wording ervan.

Wat me daarin raakte, was dat hij de uiteindelijke moed om een boek te willen gaan schrijven over autisme en werk, putte uit de geboorte van z’n zoon. Hij verwoordde het mooi: “Ik wil later niet de vader zijn die tegen zijn zoon zegt dat hij ooit de ambitie had een boek te schrijven, maar daar niet toe kwam”. Die energie en overtuiging bracht hem op het eenzame pad van de auteur in wording.

Heb ik een verhaal, is het goed genoeg, is er een lezerspubliek voor, waar vind ik een uitgever en bovenal de tijd om het te schrijven? Je viert de start, je loopt leeg op content en kijkt tevreden naar je eerste productie. Maar dan moet je met de billen bloot; een eerste check bij de uitgever en zelfgekozen vertrouwelingen. Feedback incasseren, het schrappen van weldoordachte en zorgvuldig gekozen tekst, het nalezen van een nieuwe versie en er nogmaals aan sleutelen…

De moed ben je dan inmiddels voorbij, trouw aan je plan én geloof in eigen kunnen moeten je naar de eindstreep brengen. Dat is hem gelukt, en hoe! Ruim vier jaar later ligt er een boek dat nog ontbrak en zéker nodig was: “Succesvol aan het werk met autisme”. In een goed gekozen opbouw deelt Maarten al zijn kennis, ervaring en betrokkenheid als jobcoach bij en over het tot bloei laten komen van de talenten van mensen met autisme. Een zeer waardevol boek voor Stam en vele anderen. Het moet toch een mooi moment zijn als zoon Siem later langs Maarten zijn boekenkast loopt en met gepaste trots “Van Klaveren” op de rug van z’n vaders boek ziet staan.

Bernard Posthumus
Directeur

< maart 2022 >