stam

Samenhorigheid

“Stamgevoel enorm afgenomen”

Er zijn soms headlines waaraan je niet voorbij kunt gaan. Zo ook deze op de website van Omrop Fryslân: “Psycholoog over verharding in maatschappij: Stamgevoel enorm afgenomen.”

Omrop Fryslân vroeg psycholoog Irma van Steijn in een radio-interview om een verklaring voor de verharding in de maatschappij, en bij voetbalsupporters in het bijzonder. Daarvoor legt ze een relatie met de biologische psychologie, duidend op het knuffelhormoon oxytocine. “Dat hormoon zorgt dat je je verbonden voelt met andere mensen, of dat je bij een groep mensen hoort, een stam” aldus Van Steijn.

De mate van samenhorigheid heeft invloed op de aanmaak van oxytocine. Ze vervolgt: “Het stamgevoel is in de coronatijd enorm afgenomen. Dat zie je in groepen, op de werkvloer, waar hoor ik bij?” Het gevolg hiervan is, dat mensen individueler zijn geworden. Van Steijn: “Je krijgt nu minder wij tegen zij, maar meer ik tegen jij.” Voor het voetbalgeweld ziet ze oplossingen in het stellen van duidelijke grenzen, en mocht het tot straffen komen, combineer die dan met iets positiefs om het stamgevoel te behouden.

Nu hoef je niet in kringen van voetbalgeweld te verkeren om jezelf deels terug te vinden in de analyse van Van Steijn. Ook wij merken dat de tijdsgeest iets doet met het voor ons zo vertrouwde stamgevoel; verbonden zijn én blijven is geen vanzelfsprekendheid, daar moet je werk van maken! Met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt is McKinsey’s zachte “s” van shared values nog nooit zo hard geweest.

“Verbonden zijn én blijven, daar moet je werk van maken!”

Stam heeft als organisatie alle kenmerken van een familiecultuur. Mijn stamgevoel zegt dat we dat mooi zo moeten houden. Zin om bij onze familie te horen? We zijn doorlopend op zoek naar nieuwe jobcoaches/re-integratieconsulenten die zich aan ons willen binden.

Bernard Posthumus
Directeur

< mei 2022 >