stam

'Kleine wereld'

Fabian Franciscus

Onze interne groepsapp ‘Stampot’ meldt dat er wegens ziekte van een collega nog een kaart beschikbaar is voor de nieuwe voorstelling van Fabian Franciscus in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Ja, waarom niet eigenlijk. Geheel onvoorbereid voeg ik me nog geen twee uur later bij team Leeuwarden dat zichzelf ‘beroepsmatig’ deze voorstelling cadeau heeft gedaan. Hoe leuk is het om jezelf lachend wijzer te maken? Erg leuk als het om Fabian Franciscus gaat.

Voor wie ‘m niet kent, de bio van zijn website: “Fabian Franciscus groeide op met een nuchtere Beemster boerin als moeder en een flamboyante, in Indonesië geboren vader. Hij studeerde simultaan twee verschillende studies aan de universiteit en studeerde af precies ná het begin van de financiële crisis! Succes is een keuze, zegt hij zelf… Daarnaast is Fabian cabaretier en autistisch. Beide doet hij zelfstandig.”

In ‘Kleine wereld’ deelt de inmiddels 39-jarige Fabian de benauwdheid van zijn fantasiewereld uit z’n tienertijd. In een min of meer zelfgekozen quarantaine ging hij de vele prikkels buiten uit de weg. Met hulp van twee psychologen, “de zaken gaan goed” aldus Franciscus, heeft hij inmiddels de weg naar buiten gevonden. Hoe? Met een soort van no-nonsense-zelfacceptatie, lekker hard om jezelf lachen: “Het is cool om raar te zijn.” Het theater is daarvoor voor hem uitermate geschikt; de codes zijn helder en overzichtelijk. “Ik vind het prettig als ik als enige aan het woord ben. Lekker duidelijk.”

Ik heb bij míjn herstart van het theaterseizoen genoten van Fabian Franciscus; hij is ontwapenend, hilarisch en eerlijk. De psycholoogsessies moet je volgens hem eigenlijk ‘coaching’ noemen, dat klinkt een stuk hipper. Die ontnuchterende boodschap nemen we mee, in de wetenschap dat we lekker hip bezig zijn. ‘Kleine wereld’ gaat dat zien!

Bernard Posthumus
Directeur

< februari 2022 >